Dankzij de biologische pompoen, appel en gember van Nature & More in dit recept voor 4 personen bespaart u maar liefst 1.221,84 gram aarde, 28,288 gram CO2, en 8.176,16 ml water ten opzichte van gangbare producten. Per portie komt dit uit op een besparing van 305,46 gram aarde, 7,072 gram CO2, en 2,044 L water per kom soep.
De hoeveelheden laten het verschil in impact op het milieu zien tussen biologische productie en gangbare productie. De hoeveelheid water die minder is gebruikt of vervuild (in liters), de hoeveelheid grond die minder is geërodeerd en uitgespoeld, of nieuw is gevormd (in kilo's), en de hoeveelheid broeikasgas die minder is uitgestoten (in kg CO2-equivalent, dat wil zeggen de impact wordt omgerekend naar CO2-uitstoot, ook als er sprake is van methaan of lachgas).
De berekening
De cijfers zijn als volgt berekend. In de eerste plaats heeft Eosta gedurende heel 2020 en 2021 de hoeveelheid verkochte producten in kg bijgehouden: enkele belangrijke producten zijn avocado’s, citroenen, mango’s, ananas, appels, peren, granaatappels, sinaasappel, passievruchten, kiwi’s en mandarijnen, maar ook groente zoals gember, tomaten en witlof.
Per product is berekend hoeveel bodem, water en CO2 de biologische teelt bespaart ten opzichte van de gangbare teelt. Dit is niet alleen afhankelijk van de teeltmethode maar ook van het soort gewas. De groeiwijze van een plant (eenjarig of vast, struik of boom) heeft veel gevolgen voor het effect op de bodem en het watergebruik en de hoeveelheid organische koolstof in de bodem. Niet alleen de teeltmethode, ook transport en verpakking werden meegenomen in de berekening.
De berekeningen zijn gebaseerd op modellen van de FAO. Voor watergebruik zijn dat bijvoorbeeld deze modellen:
http://www.fao.org/land-water/databases-and-software/climwat-for-cropwat...
http://www.fao.org/land-water/databases-and-software/cropwat/en/
Voor deze soep zijn wij uitgegaan van 1 kg pompoen, twee appels a 300 gram en 12 gram gember. Zo komt dit uit op een besparing van 820 gram aarde, 24 gram CO2, en 4,68 Liter water per kilogram biologische pompoen. 300 gram van onze biologische appels bespaard 392 gram aarde, 4 gram CO2, en 3,44 Liter water t.o.z. gangbare appel. En zelfs 12 gram gember bespaard 9,84 gram aarde, 0,288 gram CO2, en 56,16 ml water.
Waarom bio de bodem spaart
Biologische bodems hebben minder last van uitspoeling, erosie en verarming. Dat is een direct gevolg van de biologische aanpak. Omdat bio boeren minder mogelijkheden hebben om chemisch in te grijpen, is de kwaliteit van de bodem voor hen het belangrijkste gereedschap om de gezondheid van de plant te ondersteunen. Ze gebruiken organische compost en natuurlijke meststoffen in plaats van kunstmest. Ze gebruiken geen chemisch-synthetische pesticiden die het bodemleven kunnen aantasten. Ze maken meer gebruik van vruchtwisseling en bodembedekkers. Ze zijn voorzichtig met ploegen en zware landbouwmachines, om de grond niet te veel samen te drukken. Het bodemleven zoals de regenwormen speelt een grote rol in het luchtig en vruchtbaar houden van de bodem. Zo blijft het gehalte aan organische koolstof en humus op peil, en de structuur van de grond goed. Hierdoor spoelen er minder kilo's grond weg en worden minder kilo's grond onbruikbaar.
Waarom bio beter is voor het klimaat (CO2)
Biologische landbouw is klimaatbestendig. De manier waarop biologische boeren met de bodem omgaan, speelt hierbij een sleutelrol. De uitstoot van broeikasgas is lager omdat bio geen inputs zoals kunstmest en chemisch-synthetische pesticiden gebruikt. Deze gangbare inputs worden gemaakt en toegepast met grote input van fossiele brandstoffen. Dus dat scheelt. Bovendien houden biologische bodems meer organische koolstof vast doordat er meer met organische bemesting en bodembedekkers wordt gewerkt. Op bedrijven waar kleinschalig wordt gewerkt, wordt meer handwerk gedaan en minder met machines gewerkt, wat kan schelen in het dieselgebruik.
Water
Biologische landbouw gebruikt minder water en houdt het water schoon. De oorzaken zitten zowel boven de grond als in de grond. De biologische bodem heeft een betere waterhoudende capaciteit door de betere structuur en het hogere gehalte organische stof. Dat betekent dat het regenwater en irrigatiewater efficiënter wordt benut. Doordat er geen kunstmest en chemisch-synthetische pesticiden worden gebruikt, kunnen deze ook niet uitspoelen naar het oppervlaktewater en grondwater. Uit onderzoek blijkt dat het verschil in waterefficiëntie 20% tot 40% is. Soil & More Impacts is voor de berekeningen veiligheidshalve uitgegaan van het laagste getal, 20%.
Meer informatie over de tikker campagne op de homepage vind u hier
Volgt u ons al op sociale media? U vind ons op Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn als @natureandmore